Informasjon om skattefrie gaver

I 2000 ble skatteloven endret slik at gaver til visse frivillige organisasjoner ga rett til skattefritak, dvs at deler av gavebeløpet kan føres som fradrag i inntekten før skatt blir beregnet. Fra og med inntektsåret 2004 gjelder dette også gaver til Den norske kirke. Gaven må være pengebeløp og minst 500 kr samlet i løpet av inntektsåret.

Maksimalt fradrag er i 2015 endret til  20 000 kroner.

Ordningen med skattefritak for gaver til Den norske kirke forutsetter at opplysninger om giver og gavebeløp blir rapportert til skattemyndighetene. Dette gjelder navn, adresse og fødselsnummer (11 siffer) til giver samt samlet gavebeløp gitt til Den norske kirke i løpet av inntektsåret. Det betyr at gavemottaker må registrere disse opplysningene og rapportere dem videre til skattemyndighetene for at den som gir gaven skal få skattefritak. Rapporteringen skjer elektronisk via programmet Lokalt kirkelig medlemsregister. Opplysningene vil kun bli brukt av skattemyndighetene for å beregne skatt.

Den norske kirke er organisert slik at visse organer opptrer på vegne av kirken i ulike sammenhenger. Lokalt er det menighetsrådet og kirkelig fellesråd som representerer menigheten. Ordningen med skattefritak for gaver til Den norske kirke er organisert på en slik måte at gaven må gis til menighetsrådet, kirkelig fellesråd eller en sammenslutning/stiftelse som har fått myndighet fra menighetsrådet/fellesrådet til å motta slike gaver.

Ikke alle som gir en gave til Den norske kirke ønsker skattefritak. En velger derfor selv om gaven skal rapporters til skattemyndighetene. I praksis betyr det at dersom en oppgir fødselsnummer (11 siffer) når en gir sin gave, vil gaven bli rapportert videre. Dersom en derimot ikke oppgir fødselsnummer, vil gaven heller ikke blir rapportert til skattemyndighetene. I januar vil giveren få tilsendt en årsoppgave med oversikt over hvilke opplysninger som er sendt til skattedirektoratet.

Mange er skeptisk til å oppgi fødselsnummer i ulike sammenhenger. Det kan derfor være nyttig å vite at i det kirkelige medlemsregisteret, som er lovpålagt, er fødselsnummer til alle medlemmer av Den norske kirke registrert. Fødselsnummeret er altså kjent. Samtidig vil naturligvis denne type informasjon (fødselsnummer, gaver ol) bli behandlet konfidensielt og kun gjøres kjent for de som har fullmakt til dette.